Alternativna medicina Najpopularnije Zdravlje

Čudesna kineska medicina: tjelesni sat otkriva rad naših organa

Drevna kineska medicina stvorila je ”biološki tjelesni sat” koji može pomoći da doznate u kakvom vam je stanju organizam, te koji organi možda ne rade kako bi trebali.

Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkulira kroz tijelo te razinu najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim dijelom organizma imate probleme, u to doba dana osjetit ćete simptome.

Sveukupno postoji 12 meridijana od kojih svaki pripada nekom većem organu, a pripadajući organi su: pluća, debelo crijevo, želudac, slezena, srce, tanko crijevo, mokraćni mjehur, područje oko srca, bubrezi, dvanaesterac, žučni mjehur i jetra.

Meridijani djeluju na 24 sata, podijeljeni na 12 dvosatnih intervala. Zbog toga liječnici u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje doba dana su osjetili simptome. Na temelju tog podatka, liječnik može znati uzrok zdravstvenog problema.

Pratite svoj biološki sat i zapišite vrijeme dana kada osjetite simptome. Zabilježite i vrijeme dana kada imate najviše energije te u koliko sati se budite noću, što može upućivati na problem u određenom dijelu tijela.

U vrijeme maksimalne aktivnosti određeni organ radi ‘punom parom’. Ako osjetite bol u području određenog organa u vrijeme kada bi on trebao maksimalno raditi (primjer, u području jetre u 2 sata ujutro) to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom.

tradicionalni-kineski-bioloski-sat

Vrijeme maksimalne aktivnosti organa:

1-3 sata – jetra

3-5 sati – pluća

5-7 sati – debelo crijevo

7-9 sati – želudac

9-11 sati – slezena, gušterača

11-13 sati – srce

13-15 sati – tanko crijevo

15-17 sati – mokraćni mjehur

17-19 sati – bubrezi

19-21 sat – osrčje

21-23 sata – dvanaesnik

23-1 sat – žučni mjehur

Tradicionalna-kineska-medicina

Vrijeme minimalne aktivnosti, odnosno odmoranja organa:

1-3 sata – tanko crijevo

3-5 – mokraćni mjehur

5-7 sati – bubrezi

7-9 sati – osrčje

9-11 sati- dvanaesnik

11-13 sati – žučni mjehur

13-15 sati – jetra

15-17 sati – pluća

17-19 sati – debelo crijevo

19-21 sat – želudac

21-23 sata – slezena, gušterača

23-1 sat – srce

Tradicionalna-kineska-medicina-

Kineski sat donosi i savjete što raditi i kako reagirati u određeno doba dana:

Između 11 i 13 sati najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, surađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše zasitan.

Između 13 i 15 sati, kada tijelo probavlja ručak, najefikasnije ćete rješavati probleme i organizirati se.

Između 15 i 17 sati najbolje je je vrijeme za učenje, učinkoviti rad i ispijanje čaja. U ovo vrijeme pijte i više vode zbog detoksikacije.

Između 17 i 19 sati večerajte i obnovite vlastitu energiju. Ovo je doba dana maksimalne aktivnosti bubrega u kojima su pohranjene rezerve energije.

Između 19 i 21 sat vrijeme je maksimalne aktivnosti perikardijuma, odnosno osrčja koje upravlja cirkulacijom, mozgom i reproduktivnim organima. Zato je ovo doba dana najbolje za druženje, flert, seks, ali i začeće.

Između 21 i 23 sata odmarajte se, opuštajte i čitajte. Izbjegavajte jesti u ovo doba dana.

Između 23 i 1 sat najbolje je otići spavati i regenerirati se. Imate li žučni kamenac, u ovo doba dana mogli biste osjetiti bol.

Između 1 i 3 sata jetra radi maksimalno pa ako se probudite u ovo vrijeme znači da je jetra preopterećena čišćenjem organizma. Smanjite nezdravu hranu, pušenje, alkohol i ostale štetne stvari.

Između 3 i 5 sati trebali biste čvrsto spavati. Kašljete li u ovo doba dana, znači da vam pluća izbacuju toksine.

Između 5 i 7 sati najbolje je vrijeme za buđenje. Popijte vode kako bi debelo crijevo, koje je sada najaktivnije, moglo dobro raditi i otiđite u kratku šetnju. U ovo doba dana najbolje je izbjegavati kofein.

Između 7 i 9 sati doručkujte. Najbolji izbor bit će voće, bjelančevine, ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom (GI), zdrave masnoće i vitamine.

Između 9 i 11 sati budite aktivni i radite. Ovo je vrijeme maksimalne aktivnosti slezene koja se povezuje s mentalnom snagom, jača metabolizam te je zadužena za pretvaranje hranjivih tvari u energiju.

Izvor: AcuPro Academy

Komentariši