Ljekovita priroda Najpopularnije Zdravlje

Čudesna rakija, lijek za dušu – i tijelo!

Viski, konjak ili votka smatraju se skupocjenim i ‘elegantnim’ pićima, a domaća rakija – običnim, svakodnevnim pićem. Posebna je to tema, a u ovoj ćemo se ograničiti samo na ljekovita svojstva te obične domaće rakije u ulozi tradicionalnog domaćeg liječenja.

I, da, još nismo čuli da su se za rješavanje nekih nabrojanih tegoba koristili viski, konjak, votka.

Prije nego pređeno na temu, dodajmo da je upravo ovih dana u Srbiji objavljena monografija ”Rakija” grupe autora, prvo studiozno i sveobuhvatno izdanje o ovom tradicionalnom alkoholnom piću Balkana. U knjizi se otkrivaju činjenice o pojavi rakije u dalekoj prošlosti, o vrstama, o običajima vezanim uz rakiju i još puno malo poznatih činjenica zbog kojih rakija već odavno zaslužuje da bude veliki izvozni brend Balkana.

Vjerovatno i radi nekih njenih specifičnih ljekovitih svojstava.

Naravno, obzirom na to da rakija najčešće ima veliki procenat alkohola, s njom uvijek treba biti oprezan, ali manja količina može pomoći kod nekih zdravstvenih tegoba.

Bol u želucu

Ako ste pojeli premasni obrok koji vam je donio bol u želucu, prst ili dva šljivovice, loze ili travarice u čašici odmah će ga umiriti.

Zubobolja

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Da, ipak ispljunite! Ponovite ovo još dva, tri puta, uz kraću pauzu, kako rakija ne bi previše nadražila bolno meso.

Upala grla

Kod upale grla, izazvane bakterijskom infekcijom, rakija sa par kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Topli biljni čaj, sa malo rakije, isto tako može biti od pomoći.

Bol u leđima

Malo rakije lagano utrljajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namjenu se posebno preporučuje komovica, rakija koja se pravi od ostatka grožđa nakon fermentacije, ali mogu poslužiti i druge rakije.

Ukočeni vrat

Baš kao i kod ukočenih leđa, bol u vratu može se sanirati rakijom.

Reumatski bolovi

Kod oboljelih od artritisa masaža rakijom je često sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

Otoci

Rakija dokazano hladi kožu, pa povoljno djeluje kod otoka. Rakiju možete umasirati na otečeno mjesto, ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija, već nakon nekoliko minuta, može da nadraži kožu, pa zato obloge treba kratko držati.

Loša cirkulacija

Naši stari često su odmah nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

Urološki problemi

Rakija sa peršunom dobar je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Mučnina u vožnji

Naravno, ovde je rakija namijenjena kao pomoć isključivo punoljetnim suputnicima. Mnoge odrasle osobe imaju problem s mučninom tokom vožnje, a rakija može pomoći da riješe ovu tegobu.

Kao dodatak spomenimo kuhanu rakiju, koja ima sve spomenute vrijednosti, ali je mnogima posebno zadovoljstvo, kada im rakija ne treba kao lijek.

Vrlo jednostavan recept za nekoliko osoba: 4 supene kašike šećera, 250 ml meke rakije (10 do 12 gradi), 100 ml vode.

Najprije u metalnoj posudi karmelizirajte šećer, pa mu odmah dodajte rakiju i vodu i pustite da se prokuhaju dok se šećer sasvim ne rastopi.

Komentariši