Kuharica Lifestyle Najpopularnije

Famozni mitski recept: vojnički grah

Za neke grah, drugima pasulj, a svima je jednako mitski recept postao samo onaj pripremljen u vojničkom kazanu.

U sjećanju naroda bivše Jugoslavije, JNA je za jedne ostala “aparat prisile” i “spoj zatvora i ludnice”, a za druge “respektabilna vojna sila” ili “obrazovna ustanova”.

U sjećanju generacijama koje su služile vojni rok u JNA također je ostala naizgled čudna logika po kojoj su ljudi bili raspoređivani u rodove vojske, tako da ono za što će se obučavati najmanje sliči onom što su dotad u životu naučili. Na primjer, čovjek koji nikad nije naučio plivati, što je jasno na regrutaciji i rekao, poslan je u mornaricu, u sanitet su išli oni koji su učili za automehaničare, medicinari su određivani za tekiste i slično.

Unutar kasarni iznikao je naročiti, muški subkulturni ‘lifestyle’, sa svojom specifičnom estetikom, pravilima ponašanja i žargonom. Među mitskim pojmovima iz JNA, posebno mjesto je dobio DRNČ, odnosno „Deterdžentski Rastvarač Naslaga Čađi“, koji je služio za čišćenje naoružanja. Taj izraz se, međutim, koristio i kao naziv za čorbu koja se u JNA pripremala po sistemu – sve što je ostalo od prethodnog ručka sipa se u kazan, prokuha i na kraju začini. Kasnije je DRNČ postala omiljena riječ za izražavanje nezadovoljstva nekom hranom ili pićem.

No, najslavniji mitska pojam ostao je – vojnički grah.

Kad je prije nekoliko godina otvorena internetska stranica JNA-kuvar, mnogi su bili oduševljeni: sve je bilo tu, količine, sastojci, način pripreme, no ono čega nije bilo jeste onaj osjećaj koji mladac istrgnut od doma i mamine kuhinje ima dok čeka u redu s 200-tinjak sličnih sebi, moleći da porcije graha potraju dok i na njega ne dođe red. Zapravo, vojnički je grah jedino jelo koje se pamti, a dan je u pravilu bio dobar ako je na meniju bio grah.

Stranica JNA-kuvar više ne radi, ali se na internetu, ipak, mogu naći recepti nekih ‘egzotičnih’ jela iz JNA-kuhinje. Priredili smo najpoznatije, počevši, naravno, sa legendarnim vojničkim grahom, koji – kako tvrde izviđači – oni vjerno održavaju još na životu.

Vojnički grah

Sastojci za 10 porcija: 1 kg graha, manja glavica češnjaka, 200 gr crnog luka, 2 mrkve, 1 korijen peršuna, pola vezice lista peršuna, 30 gr koncentrata paradajza, 1 kg svježe junetine, 150 gr svinjske masti (il druge masnoće), list lovora, biber, aleva paprika, gotovo začin, 2 kašike brašna

Priprema:

Grah potopiti u hladnu vodu i držati da se kvasi 1 do 3 sata. Vodu potom ocijediti, grah ponovo preliti hladnom i kuhati 10-15 minuta da provrije. Na vreloj masnoći prepržiti polovinu isjeckanog crnog luka i mrkve, dodati meso odvojeno od kostiju i sječeno na kockice. Sve zajedno dinstati dok ne ispari otpuštena tečnost.

Iz prokuhanog graha ocijediti vodu, pa dodati preostali sjeckani crni luk, dinstano meso sa ostalim sastojcima, naliti toplom vodom ili fondom od kostiju da sve prekrije i kuhati uz povremeno dolivanje toplom vodom, dok svi sastojci ne omekšaju.

Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno da blago porumeni, skinuti sa vatre, dodati tucanu papriku i sitno sjeckan češnjak, pa sve dobro umiješati. Gotovom grahu dodati lovor, začin, koncentrat paradajza (prethodno razmućen u toploj vodi), po ukusu posoliti i zapržiti uz neprekidno miešanje i kuhati još 20 minuta. Dodati mljeveni biber i sitno sjeckani peršun.

Makaroni na mornarski

U vrelu masnoću dodati suhu slaninu, sječenu na kockice, malo je propržiti pa dodati sjeckani luk. Na proprženu slaninu i luk dodati neki od industrijskih dodataka jelima i bijeli luk, pa dodati paradajz sječen na kriške. Dinstati dok paradajz ne omekša. Maknuti s vatre, posoliti i pobiberiti i staviti sitno sjeckani peršunov list. U ključaloj vodi skuhati makarone uz povremeno lagano miješanje. Isključiti toplotu i ostaviti 10-15 minuta da tjestenina nabubri. Makarone i sos sjediniti i izmiješati.

Puding od vojničkog dvopeka

Dvopek izrendati na najsitnije, pa u njega dodati razmućena jaja i dobro izmiješati. Ovu masu sipati u ključalo mlijeko u koje je prethodno dodan šećer i vanilin šećer. Sve zajedno kuhati uz stalno miješanje 5-10 minuta. Skinuti s vatre pa presuti u šolje koje prethodno treba ovlažiti hladnom vodom. Kada se puding u šoljama potpuno ohladi i zgusne, presuti ga u male tanjure i preliti voćnim sirupom.

Korišteni dijelovi tekstova sa stranica XXZ magazin, Express.hr, 24sata.hr, Forum bivših pripadnika nekadašnje JNA

Komentariši