Ljekovita priroda Zdravlje

Kako bez pretraga saznati za manjak željeza u krvi – i rješenja iz prirode

Željezo je vrlo važan mineral za zdravlje našeg organizma. Njegov manjak u krvi naziva se anemijom i ona se kod mnogih ljudi javlja nezapaženo, a njeni prvi simptomi mogu biti prilično nejasni i neprimijetni.

Najčešće, pacijenti koji boluju od anemije žale se na osjećaj slabosti i nelagode. No vrlo je bitno prepoznati sve simptome nedostatka željeza i poduzeti mjere prije većih zdravstvenih problema.

Dakle, još prije laboratorijskih pretraga, treba obratiti pažnju na signale koje tijelo šalje, a ovo su oni koji ukazuju na mogući manjak željeza u krvi:

Stalni umor
Organizam koristi željezo za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, a ona ona obavljaju prijenos kisika i upravo njegov manjak dovodi do osjećaja stalnog umora.

Bolovi u mišićima
Ako nakon, na primjer, dužeg hodanja osjećaš snažne bolove u mišićima, kojih ranije nakon iste aktivnosti nije bilo, to bi mogao biti još jedan signal za nedostatak željeza, koji usporava oporavak mišića.

Smanjena energija i kondicija
Manjak željeza generalno smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma, pa kad kondicija počne opadati bez obzira na stalnu fizičku aktivnost, to je još jedan mogući znak početka anemije.

Zadihanost
U ovu grupu signala spada brza zadihanos tokom obavljanja svakodnevnih poslova, a opet je rezultat nedostatka željeza, odnosno dovoljno kisika u tijelu.

Ravnodušnost
Osim fizičkih, jedan od mogućih simptoma nedostatka željeza može biti i bezvoljnost i potištenost. Takve promjene raspoloženja razlog su za provjeru krvne slike. Jedan od znakova može biti i loša koncentracija.

Bljedilo kože
Blijeda koža je česti pokazatelj smanjene količine željeza, što je uzrokovano slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca.

Boja urina
Kada se boja urina značajno promijeni, kada postaje ružičasta ili čak crvena, to je, u paketu sa svim već navedenim znacima, signal organizma da mu nedostaje željeza.

Lomljivi nokti
Kada nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i udubljeni su, i to j znak za provjeru koncentracije željeza u krvi.

Česte upale
Napokon, kontinuirana prehlada i često obolijevanje dišnih organa mogu biti uzrokovani manjkom željeza u organizmu.

U ozbiljnijim slučajevima, pogotovo ako simptomi dugo traju, ljekar će propisati odgovarajuću terapiju, no za prevenciju anemije i rješavanje problema njenih lakših oblika opet nam stoji priroda na raspolaganju.

Na sledećoj strani: izvori željeza u hrani

Komentariši