Lifestyle Svijet oko nas Zabavnik

Ljevoruke osobe – hendikep ili velika prednost?

Od davnina se ljevoruke osobe, u svijetu prilagođenom dešnjacima, nose s nepogodnostima koje im stvara takvo okruženje, kao i nekadašnje predrasude da nisu ”normalni”.

Već neko vrijeme, srećom po njih, nije tako, ali ljevake će obradovati i nedavno objavljena studija koja kaže da su osobe kojima je lijeva ruka dominantna, zapravo, pametnije od dešnjačke većine.

Kako bi potvrdili tu teoriju, IFL Science je proučavao dominantno korištenje ruke i matematičke sposobnosti, te otkrio da su ljevaci bolji u poimanju prostora i mentalnom predstavljanju objekata zato što im je desna strana mozga koja time upravlja veća.

Također imaju i veći korpus kolosum, mrežu živaca koja povezuje dvije strane mozga što znači da su veze između dva dijela mozga brže, pa samim tim oni brže procesiraju stvari od dešnjaka. 

Globalna promjena odnosa prema ljevacima zvanično je otpočela 1976. godine, kada je 13.8. proglašen Internacionalnim danom ljevorukih osoba, zbog promocije saznanja o neprijatnostima koje one imaju u ‘desnokukom’ svijetu.

Spomenimo i slavne ljevake, među kojima su Bill Gates, Barack Obama, Albert Einstein, Napoleon Bonaparte, Aristotel, Neil Armstrong, Leonardo Da Vinci, Michelangelo Buonaroti, Winston Churchill, a mnogima će biti zanimljive osobe iz filmskog i muzičkog svijeta – Drew Barrymore, Kim Basinger, Pierce Brosnan, Jim Carrey, Charlie Chaplin, Tom Cruise, Robert De Niro, Matt Dillon, Morgan Freeman, Angelina Jolie i Brad Pitt (!), Nicole Kidman, Keanu Reeves, Julia Roberts, te David Bowie, Celine Dion, Eminem, Kurt Cobain, Noel Gallagher, Jimi Hendrix, Paul McCartney, Ricky Martin, Sting…