Dome slatki dome Lifestyle

Muči vas problem s mutnim čašama?

Dirty glass

Kako znati je li čaša istrošena i za bacanje ili je samo umrljana zbog tvrde vode? Imamo test za to i pet jednostavnih savjeta koji će vam pomoći ko se na čašama pojavljuju mrlje od kamenca.

Bijele mrlje, zamagljeno staklo ili duge linije nasred čaše kao da govore da ih niste dobro oprali. No, ako razmišljate da će perilica posuđa to riješiti, valja odmah znati da od toga neće biti nikakve koristi. Kada se radi o kamencu i tvrdoj vodi ni najbolja perilica neće pomoći.

Prijateljima ćete lako objasniti u čemu je, zapravo, problem, ali ako se bavite ugostiteljstvom, ne možete svakom pojedinačno objašnjavati i gosti će misliti da piju iz prljave čaše i da je higijena u vašem ugostiteljstvu minimalna.

No, najprije, kako znati jesu li čaše takve zbog kamenca ili je to samo rezultat istrošenosti?

Zbog čestog korištenja, pranja i rukovanja, površinski sloj stakla se oštećuje i lomi na sitne djeliće (nevidljivim golim okom). Te krhotine između sebe stvaraju trenje te se malo po malo stvara zamagljenost. Ova vrsta zamagljenosti ne dolazi preko noći i prvo će zahvatiti manje površine na staklu i postepeno se širiti. Problem istrošenosti jednostavno riješite – čaše bacite.

No, ako se čaše zamagle preko noći tada je u pitanju tvrda voda, koja sadrži visoku razinu prirodnih minerala koji se ponekad natalože u bijele naslage. Te naslage bi se u normalnim uvjetima dale lako oprati da deterdžent za pranje suđa ne gubi svoju moć u tvrdoj vodi, tj. ne može se ni zapjeniti, pa se čaše ne mogu ni kvalitetno oprati.

case, pranje

Ovo je bila samo teorija, a sada ćemo otkriti jedan trik kako praktično možete odrediti o kojoj se vrsti zamućenosti radi.

Umočite vrh prsta u alkoholni ocat i prstom prijeđite po površini čaše. Ako se mrlje brišu tada imate problema s tvrdom vodom. U protivnom, riječ je o ogrebanom staklu.

Kako očistiti čaše?

Ako su čaše mutne zbog tvrde vode, dobra vijest je da ih se vrlo lako možete riješiti bez kupovine skupih specijaliziranih deterdženata.

Sredstva za pranje čaša možete vrlo lako i brzo napraviti i kod kuće. Evo nekoliko recepata.

1. Pasta za zube za čišćenje čaša

Da bi pasta za zube djelovala, ne morate imati one specijalne paste za izbjeljivanje ili one bez fluora. Ovdje pričamo o dobroj staroj osnovnoj bijeloj pasti za zube.

Nanesite pastu za zube na vanjsku i unutarnju površinu čaše i iščetkajte je četkicom za zube. Pasta za zube sadrži blaga abrazivna sredstva koja će blago nagristi nataloženi kamenac, pa pastu možete koristiti i za krhki kristal.

2. Alkoholni ocat razgradit će kamenac na čašama

U posudu natočite alkoholni ocat i namočite par papirnatih ručnika. Ručnicima obložite cijelu čašu i pustite ih da odstoje oko pola sata. Nakon toga čaše operite spužvicom za suđe na uobičajen način.

3. Očistite perilicu za suđe limunskom kiselinom

Ostaci kamenca uzrokovani tvrdom vodom ostaju i po rubovima perilice što šteti vašem posuđu.

Da bi se riješili kamenca, istresite limunsku kiselinu u mjesto za deterdžent za pranje suđa. U perilicu možete staviti čaše i ostalo stakleno posuđe, ali nikako metalno. Perilicu suđa stavite na program pranja na 60 stupnjeva ili više i to je to!

case

4. Uklanjanje kamenca uz pomoć novinskog papira

Uzmite jedan list suhih novina i dobro obrišite cijelu površinu čaše. Trenje između stakla i novina odstranit će i u potpunosti ukloniti mrlje sa stakla.

Ako to ne pomogne tada namočite jedan list novina u vrućoj vodi i octu i obrišite čašu. Nakon toga čašu operite čistom vodom i prebrišite čistom krpom.

5. Soda bikarbona lijek je za sve, pa i za kamenac

U pola litre mlake vode dodajte 3 žličice sode bikarbone. Umočite krpu ili papirnati ručnik i prebrišite čaše. Nakon toga dobro isperite čašu mlakom vodom.

Komentariši