Popularno Tradicionalna medicina Zdravlje

Obratite pažnju: 8 prvih znakova da ste pod stresom

Stres, planetarna pošast modernog doba, značajno se odražava ne samo na mentalno već i na fizičko zdravlje, ako ste mu dugo i svakodnevno izloženi.

Ponekad nismo ni svjesni ‘skrivene opasnosti’, pa zbog toga obratite pažnju na prve znakove da se razbolijevate zbog stresa.

Osip
Ako vam se na koži naglo pojave crvene kvržice koje svrbe, za to bi krivac mogao biti stres – ne alergija na nešto. Kada je tijelo pod prevelikim stresom, imunološki sistem u tijelu slabi i teže mu se boriti protiv bolesti. To je razlog zašto koža postaje previše osjetljiva na vanjske faktore – sapun, hladnoću ili vrućinu, na losion, deterdžent…

Debljanje
Stres potiče pojačano otpuštanje kortizola, hormona stresa koji narušava sposobnost tijela da obradi šećere u krvi. Zbog toga se mijenja i način na koji tijelo metabolizira masnoće, proteine i ugljikohidrate, a to može dovesti do gomilanja viška kilograma. Stres je, također, često krivac za okretanje nezdravim prehrambenim navikama i prejedanju.

Glavobolja
Ako nikada niste previše patili od glavobolje, a u zadnje vrijeme je imate često – razlog tome može biti previše stresa u vašem životu. Stres oslobađa određene kemikalije u mozgu koje mogu uzrokovati promjene na živcima ili krvnim žilama.

Nadutost i žgaravica
Stres može poremetiti rad probavnog trakta na više načina – potiče povećanu proizvodnju želučane kiseline što vodi žgaravici. Također, usporava probavu hrane iz želuca, a to uzrokuje plinove i nadutost. Kada se problemi s probavom nastave u debelom crijevu, mogući su i proljev ili grčavi.

Česte prehlade
Stres oslabljuje imunitet zbog čega možete postati skloniji prehladama. Istraživači sa Univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu zarazili su volontere virusom prehlade. Dio njih bio je pod stresom i kod njih je bilo dvostruko više oboljelih nego u grupi u kojoj stresa nije bilo.

Akne
Ako inače imate lijepo lice i niste u godinama u kojima bi vas mogli nazvati tinejdžerom, a pojavile su se akne, to može biti zbog stresa. I u ovom slučaju za to je zaslužno pojačano lučenje kortizola. Tada žlijezde proizvode više masnoća, a višak ostaje zarobljen u folikulama zajedno s prljavštinom i mrtvim stanicama kože pa se pojavljuju akne.

Zbrka u glavi
I psihičke bolesti nastaju zbog stresa. Previše kortizola u tijelu otežava koncentraciju i fokusiranje. Sve to vodi do problema s pamćenjem, depresiju i tjeskobu.

Ispadanje kose
Jak i dugotrajan stres rezultira tzv. fazom odmaranja folikule dlake. To rezultira pojačanim ispadanjem kose. Također, može uzrokovati to da imunološki sustav napadne folikule te će i u tom slučaju kosa ispadati. Kosa može oslabjeti i zbog nedostatka željeza u organizmu.

Komentariši