Popularno Samopomoć Zdravlje

Ovo mijenja ljudima živote – Kako napraviti ‘Teglu sreće’?

Elizabeth Gilbert, američka je spisateljica koja se proslavila svojim memoarima “Jedi, moli, voli” (V.B.Z., 2007.) koji su više od tri naredne godine proveli na listi bestselera The New York Timesa, a prema njima je 2010. snimljen i film s Julijom Roberts u glavnoj ulozi.

*

Tegla sreće je projekt koji sam započela u svom životu prije mnogo godina i ostaoo je kao praksa koju sam pokušala pratiti redovno od tada. U svojoj biti, to je gotovo apsurdno jednostavna ideja – svaki dan, na kraju dana, uzmem komadić papira i napišem na njemu najsretniji trenutak tog dana. I napišem datum. Zatim preklopim papir i stavim ga u staklenku. I to je cijela mudrost.

To traje otprilike 35 sekundi, ali ono što mi donosi je ogromno – ne samo užitak pronalaženja dobrog trenutka u svakom danu (čak i užasni dani imaju jedan manje loš trenutak), nego trajna korist od zabilježavanja tog trenutka zauvijek.

Kako godine prolaze, kad god mi je teško, kopam po svojoj staklenoj tegli i izvučem nasumični papirić i užitak zajedno s njim – svi oni trenutni dragulji života koje bi odmah zaboravila da ih nisam zapisala.

Svaki od njih iznova donosi beskonačnu utjehu.

Stalno budem iznenađena kako obično jednostavni budu moji najsretniji trenuci dana. To gotovo nikada nije nešto ‘eksplozivno’ ili ‘senzacionalno’, već uglavnom neki uobičajeni, tihi i naizgled neznačajni momenti.

Ovo je suština priče i iskustva Elizabeth Gilbert, koja – ako se odlučite za vlastitu ”Teglu sreće” – još dodaje: stavite u nju papirić s tekstom kakav god želite, sve ono što vam donosi mir ili radost, a kad se napuni, napravite novu. Sama posuda nije čarobni dio, možete je i napraviti od bilo čega, jer samo ono što je unutra ”najbolji je dio vašeg života na Zemlji”.

Elizabethina tegla ili kutija sreće ima i modifikacije.

Recimo, za rođendan ili Novu godinu voljenoj osobi možete darovati nešto slično. U teglu stavite za svaki dan u godini po jedan papirić sa kratkom porukom, mudrošću, citatom, stihom… koji imaju optimističan i motivacijski efekat, te joj predložite da dan počne vađenjem jednog papirića i čitanjem poruke.

Nevjerovatan je učinak poslije vrlo kratkog vremena i kad izvlačenje ”papirića motivacije” postane navika, kad svaki dan počne s poticajnom energijom, vaš život se počne mijenjati.

Komentariši