Popularna nauka Vodič za dušu

Popularna psihologija: Put kojim se rjeđe ide

“Put kojim se rjeđe ide”, prvi put objavljen 1978. godine, najpoznatije je djelo Scotta Pecka, uglednog američkog psihijatra i autora. Ova knjiga, s kojom je Pek stekao svjetsku slavu, predstavlja svojevrsni vodič kroz život, zasnovan uglavnom na autorovim iskustvima.

Knjiga se sastoji od četiri dijela. U prvom dijelu Peck ispituje pojam discipline, koju smatra bitnom za emocionalno, duhovno i psihičko zdravlje, a koju on opisuje kao “sredstvo duhovne evolucije”. Važni elementi discipline su odgoda zadovoljstva, prihvatanje odgovornosti za sebe i svoje postupke, posvećenost istini i “balansiranje”. “Balansiranje” se odnosi na problem usklađivanja više kompleksnih, možda konfliktnih, faktora koji utiču na važne životne odluke.

scottpeck

U drugom dijelu, Peck se bavi prirodom ljubavi, koju on smatra pokretačem duhovnog rasta. On nastoji da  demistifikuje i ogoli učestale zablude o ljubavi, među kojima dominira poistovjećivanje ljubavi s romantičnim osjećajem zaljubljenosti.

U trećem dijelu Peck se hvata u koštac s religijom i kolektivnim stavovima i zabludama vezanim za religiju. On prepričava iskustva nekoliko svojih pacijenata i objašnjava njihovo poimanje Boga i religije.

Četvrti i završni dio bavi se “Milošću”, moćnom silom koja potiče izvan ljudske svijesti i koja njeguje duhovni rast u ljudskim bićima.

U današnjem vremenu su djela popularne psihologije čitanija nego ikad prije, pa je pisanje i objavljivanje ovakvih djela postalo vrlo unosan biznis. Nažalost, to je rezultiralo i činjenicom da sve manje istinski kvalitetnih i poučnih djela dolazi do ruku čitatelja, jer se na dnevnoj bazi objavljuju kojekakvi životni vodiči i raznorazne knjige koje vam obećavaju da će promijeniti vaš život.

Upravo zbog toga smatramo da je sada odličan momenat da se vratimo starim, provjerenim knjigama, u čiju korist je i vrijeme pozitivno presudilo. Jedno od takvih djela je zasigurno i Peckov klasik “Put kojim se rjeđe ide”. Ova knjiga vam istinski može otvoriti neke nove vidike i biti vam od pomoći u vašem emocionalnom i duhovnom sazrijevanju.

scott_peck_the_road_less_traveled

Komentariši