Svaštara Zabavnik

Pronađite se među deset tipova muzičkih kolekcionara

kolekcionari

Sa dolaskom mp3, a kasnije i niza internetskih audio i video servisa, smisao muzičkog kolekcionarstva je skoro nestao. Sve te godine ostali su mu vjerni samo posvećeni, ali ova priča postaje sve zanimljivija otkako se vinil sve više vraća u modu.

Kolekcionari bilo čega generalno se dijele na različite tipove, na one koji su strasni ili opsesivni, oni koji su pedantni ili pomodarni, koji se usko specijaliziraju ili su svaštari…

Evo jedne od kategorizacija audiofila:

Strasni kolekcionar: On nikada ne prestaje skupljati sva fizička izdanja muzike (CD, kaseta, ploča svejedno) i ima posebnu prostoriju za svoju kolekciju, koji će svima ponosno prezentirati. Nije potpuno vezan samo za jednu oblast i Najvještiji je skupljač, te može nanjušiti rijetka izdanja na kilometre. Zna precizno koliko šta vrijedi i uvijek je korak ispred svih u kupovini. Obožava muziku, ali lov i trofeje voli još više.

Opsesivni svaštar: Posjeduje sve do čega uspije doći. Ne samo da ima više albuma nego što može preslušati, već ne odolijeva reizdanju onih koje već ima u kolekciji. Zapravo, ne može odoljeti ničemu i ograničenje je ne kupiti album baš svakog dana. Muzički žanrovi mu nisu bitni i u tipičnoj kolekciji nalazi se otprilike 20-30% primjeraka koje ovakvi sakupljači još nisu ni odmotali iz celofana.

kolekcionar muzike

Specijalista: Oni moraju posjedovati baš sve i izdanja nekog izvođača ili benda. Uz to još nabave i pokoje izdanje usputnog projekta nekog od članova istog tog benda ili gostujuće stvari. Da, oni moraju imati sva izdanja, reizdanja, pa čak i isti album u više primjeraka ako se razlikuju po omotu ili kvalitetu vinila. U varijanti digitalnog kolekcionarstva (ipak i ono postoji) postoji posebna varijanta specijaliste: on je u potrazi, recimo, za svim verzijama jedne pjesme. Poznato je da, naprimjer, ima stotine obrada pjesama ”Yesterday” ili ”Hey Joe”, a oni se nastoje dočepati svake od njih.

Kolekcionar ograničenih izdanja: Oni kupuju sve što je objavljeno u ograničenoj seriji, a premiju im predstavljaju rijetka izdanja, pogotovo ona koja imaju numeraciju. Tu su i oni koji prednost daju izdanjima sa potpisima muzičara, pa ih pribavljaju za svoje primjerke ili takve kupuju na tržištu.

Nostalgičar: Ovaj kolekcionar se teško uključuje u najnovije muzičke tokove. Njegova kolekcija ne uključuje ništa poslije raspada Zeppelina, a ni njihova zadnja izdanja baš ne obožava. On se tvrdoglavo vraća samo u vrijeme kad su ”i život i muzika bili bolji”.

Usputni kolekcionar: Ovo je uobičajeni kolekcionar. Na početku kupi nekoliko omiljenih izdanja i tome dodaju desetak naslova godišnje, malo novijih izdanja, a malo pročeprkaju po klasicima. Vjerovatno su i najrazumnija kategorija, ali zvuče malo dosadno i nemaštovito.

Muzejski kolekcionar: Ovaj tip kolekcionara ‘muzejski’ je ozbiljan i temeljit. On je u potrazi ne samo za probranim izdanjima albuma, već u kolekciju uključuje i muzičke instrumente s potpisom, fotografije, postere, majice sa turneja, arhaičnu muzičku opremu (pojačala, stare gramofone, mikrofone i sl.), muzičke knjige itd. Njegova kolekcija najčešće je vrlo vrijedna, ali je vrlo rijetko raspoloživa za dalju prodaju.

kolekcionar muzike

Audiofil: Ovaj ima najbolji zvučni sistem ikada i sluša i kupuje samo vrhunska izdanja svakog albuma. S pločama ili CD-ima rukuje ‘u rukavicama’, glanca ih prije i poslije svakog slušanja i nikome ne dopušta pristup ni opremi, ni albumima. Može održati predavanje o svakoj komponenti svoje linije ili koja gramaža vinila je bolja, a među njima su najčešći oni kojima je važno kakav zvuk dobiju, nego šta zaista svira s njihove opreme.

Razmjenjivač: On ploče, kasete, CD-ove skuplja kao i sličice ”Životinjsko carstvo”; u stalnom je obilasku sajmova, buvljaka i sličnih mjesta, kupuje i duplikate, jer će ih mijenjati sa drugim kolekcionarima za primjerke koji mu nedostaju. Oni su bliski specijalistima i strasnim kolekcionarima, a kad odrede koju vrstu muzike ili koje izvođače će sakupljati, neizmjerno su uporni u kompletiranju svojih kolekcija.

Pomodarac: Kao kolekcionari, oni su sada počeli izvirivati iz rupa. Sada kupuju svoje prve gramofone i uključuju se u kolekcionarsku utrku, nakon što su godinama slušali muziku samo iz mp3 plejera. Naizgled su posvećeni, dok traje trend. Kad prestane, idu dalje.

Umjesto zaključka: ako već jeste kolekcionar, možda ćete se naći u kombinaciji raznih kategorija ili ste, pak, potpuno netipični. No, jedino što je važno jeste da uživate u svom blagu i da u njemu pronalazite način da obogatite svoj život.

 

1 komentara

Komentariši