Lifestyle Svijet oko nas Životne priče

Svjetsko čudo iz Konjica, namještaj kao svjetska kulturna baština

drvorezbarstvo

Najkraći mogući opis svjetskog čuda iz Konjica glasi: kolekcije ručno rađenog namještaja porodice Nikšić čuvaju se u znamenitim muzejima, uvrštene su na listu Nacionalnih spomenika BiH, a zahvaljujući njima, među ostalima, zanat drvorezbarstva u BiH nominiran je za svjetsku UNESCO listu kao nematerijalna baština.

Ko su Nikšići?

Da bi odgovorili na pitanje, vraćamo se u daleku prošlost. Orhan i Adem Nikšić su četvrta generacija koja se bavi drvorezbarskim zanatom, što je započeo njihov šukundjed Gano, tek kao hobijem, izučavajući tehniku koja je u to vrijeme bila rasprostranjena u selima na domak Konjica. Gano je tehniku razvio i usavršio, a zatim ju je prenio na svojeg sina Adema, koji ju je počeo primjenjivati na luksuznom namještaju i 1927. godine osnovao je tvrtku. Ademov namještaj doživio je velik uspjeh i bio je jako cijenjen u to vrijeme, a mogao se naći u vilama i salonima tada uglednih obitelji.

Zanat, namještaj

Posebno umijeće rezbarenja drveta u naslijeđe su dobili Ademovi sinovi Besim i Mukerem, a danas ga nastavljaju Besimovi sinovi Orhan i Adem.

Ni u početku, niti danas to nije samo posao. Nikšići su već skoro cijelo stoljeće vizionari i ljudi koje vodi posvećenost. Zanat, koji je u Konjicu bio jako rasprostranjen i prije Drugog svjetskog rata njime se bavilo više od 30 familija, bez njih bi danas bio zaboravljen.

U vrijeme potpunog nestajanja brojnih zanata, Konjičani ne samo što doprinose tome da drvorezbarski zanat, ipak, i dalje živi, već proizvode različite vrste modernog namještaja sa tradicionalnim elementima rezbarstva.

– Osmislili smo moderniji dizajn i nazvali smo ga ‘Manulution’, odnosno revolucija u ručnom radu, što znači da u moderne proizvode ugrađujemo detalje ručnog rada, – objašnjava Adem Nikšić.

Zbog toga su njihovi proizvodi izlagani na sajmovima posvuda po svijetu, a posebno je vrijedno da su dva puta zaredom izloženi na prestižnom sajmu za dizajnirani namještaj u New Yorku.

Zanat na salonu namještaja u Milanu 2017.

Zanat na salonu namještaja u Milanu 2017.

Moderno i komercijalno, naravno, prepliće se i sa trajnom ulogom koju Zanat i Nikšići nikako ne zapostavljaju, a glasi: u BiH još uvijek nema niti jedan spomenik nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, a kada je prije par godina u BiH stigla grupa eksperata iz UNESCO-a, oni su iz naše zemlje, na prvo mjesto, kao potencijalni spomenik, stavili upravo konjičko drvorezbarstvo.

I, napokon, kraj 2017. obilježen je viješću: konjičko drvorezbarstvo uvršteno je u svjetsku nematerijalnu baštinu.

1 komentara