Samopomoć Zdravlje

Transcendentalna meditacija: uvod – nastanak i popularizacija

Ovih dana navršava se 10 godina od kako je, 5. februara 2008. godine, umro Maharishi Mahesh Yogi, indijski guru i otac transcedentalne meditacije. Tim povodom priredili smo serijal o ovoj tehnici zasnovanoj na teoriji i praksi joge.

Uvodnu priču posvećujemo nastanku transcedentalne meditacije krajem 1950-ih i njenoj popularizaciji poslije koje ima višemilionske sljedbenike po cijeloj planeti.

Rođen 1918. u indijskoj državi Madhya Pradesh, Mahesh Prasad Varma, kako glasi njegovo rodno ime, školovao se za liječnika prije nego što se posvetio duhovnom prosvjetljenju.

Nakon što je učio na Himalajima u školi gurua Deva tokom 1940-ih i 50-ih, ime je promijenio u Maharishi Mahesh Yogi i počeo širiti svoje učenje o transcendentalnoj meditaciji širom svijeta.

Zasnovana na teoriji i praksi joge, transcedentalna meditacija uključuje mentalnu tehniku koju može lako naučiti i prakticirati svaka osoba koja dostigne “stanje čiste svjesnosti”. S namjerom stvaranja unutrašnjeg mira i prosvjetljenja kod pojedinca, Maharishi je 1958. krenuo na put po cijelom svijetu i ta turneja trajala je deset godina.

Malo poznati indijski guru svjetsku slavu preko noći je stekao tek kad su ga 1967. godine posjetili Beatlesi. George Harrison, jedan od njih, upoznao je Maharishija Mahesha Yogija i svoje oduševljenje prenio na ostale članove grupe, Johna, Paula i Ringa.

Zapravo, priča kaže da je Pattie Boyd, tadašnja Harrisonova supruga, sa nekom svojom prijateljicom već naučila transcedentalnu meditaciju i ispričala slavnom muzičaru o tome. Kada je Maharishi došao u Englesku, Pattie ga je htjela vidjeti uživo, pa je zajedno sa Harrisonom i McCartneyjem otišla na njegovo predavanje. Dogodilo se to u avgustu 1967. Prisustvo članova Beatlesa u publici nikako nije moglo proći nezapaženo i Maharishi je predložio da svi zajedno pođu u Wales na neko vrijeme, gdje bi ih on naučio više o meditaciji.

Beatlesi su već bili s Maharishijem u velškom gradiću Bangoru kad je stigla vijest da je njihov menadžer Brian Epstein, kojeg su očekivali da im se pridruži, iznenada preminuo zbog predoziranja barbituratima.

”Bilo je užasno. Neko bi pomislio kako je fascinatno da je osoba, koja ih je vodila kroz čitavu karijeru, umrla baš kada se pojavio taj spiritualni vođa”, svjedočila je kasnije Pattie Boyd.

Maharishi i članovi Beatlesa sa partnericama

Kako god, Maharishi je postao ”spiritualni učitelj Beatlesa”, najslavnije muzičke grupe na planeti i od toga trenutka njegov duhovni pokret je naglo počeo narastati posvuda po svijetu.

Međutim, u ljeto 1968. Beatlesi su se formalno odrekli veze sa Maharishijem, označavajući je kao ”javnu pogrešku”.

Ipak, vođeni posebno izraženim Harrisonovim i Lennonovim sklonostima ka istočnjačkoj kulturi i religiji, Beatlesi su kasnije posjetili Maharishija u njegovom hramu u Indiji, tražeći dalja uputstva za transcedentalnu meditaciju, a dok su boravili tamo, kreirali su većinu pjesama za albume ”The Beatles” (1968.) i ”Abbey Road” (1969.).

George Harrison je prednjačio u posvećenosti hinduizmu, indijskoj kulturi i misticizmu. U skladu sa hinduističkom joga tradicijom postao je vegetarijanac, a u to doba susretao se s brojnim guruima, posjećivao sveta mjesta po Indiji, vježbao jogu kao učenik najpoznatijih učitelja iz Indije, učio svirati sitar od čuvenog indijskog muzičara Ravija Shankara… I nakon raspada Beatlesa, na njegovim samostalnim albumima značajno mjesto imali su indijski muzički instrumenti, zbog čega se Harrison, a zajedno s njim Paul Simon i Peter Gabriel, smatraju trojicom muzičara koji su dali najveći doprinos razvoju ne-zapadnjačke muzike do mainstream razine i stvaranja koncepta poznatog kao ”world music”.

Maharishi sa članovima Rolling Stonesa, 1967.

Vratimo se Maharishi.

Poslije desetogodišnjeg obilaska skoro cijelog planeta, krajem 1968. je objavio da želi prekinuti sve javne aktivnosti i posvetiti se treningu učitelja transcedentalne meditacije u svom glavnom centru koji je utemeljio u Švicarskoj.

Ipak, u narednim godinama imao je 13 svjetskih turneja, posjetio ukupno 50 zemalja i započeo realizaciju plana da ustanovi 3600 meditacijskih centara po cijelom svijetu. Svoj glavni centar 1990. je preselio u Holandiju, a deset godina poslije osnovao je Global Country of World Peace u Americi, neprofitnu organizaciju za promociju transcendentalne meditacije, edukaciju i za ”stvaranje globalnog mira objedinjavanjem svih naroda u sreći, prosperitetu, nepobjedivosti i savršenom zdravlju, istovremeno podržavajući bogatu raznolikost naše svjetske porodice”.

Maharashi, 2007.

Prvi put gostujući u jednom planetarnom mainstream medijskom programu, u CNN show emisiji ”Larry King Live”, 2002. godine, Maharishi je rekao ”Transcendentalna meditacija je nešto što se može definirati kao sredstvo za učiniti ono što se želi na bolji način, na pravi način, sa maksimalnim rezultatima”.

Na svoj 90. rođendan, 12. januara 2008. godine, Maharishi je izjavio: Bilo mi je zadovoljstvo da uzmem svjetlo gurua Deva i prenesem ga u moje okruženje. Danas završavam svoju dužnost prema guru Devu i mogu reći samo – dugo živite u miru, sreći, prosperitetu i slobodi od patnje.

Nekoliko dana prije smrti rekao je da prestaje biti lider pokreta transcedentalne meditacije i da se povlači u tišinu, te će preostalo vrijeme provesti proučavajući drevne indijske tekstove. Mirno je preminuo u snu, 5. februara 2008. godine, u svojoj rezidenciji u Vlodropu u Holandiji. Pogrebni obredi i kremacija obavljeni su u Maharishijevom Allhabadskom ashramu u Indiji, s pogledom na ušće rijeka Ganges i Yamuna.

Oprah, jedna od slavnih osoba koje se bave transcedentalnom meditacijom

Maharishi je uvijek tvrdio da njegova transcedentalna meditacija nije religija ni filozofija, nego ‘prirodna, laka, znanstveno potvrđena tehnika’. Tu nema nikakve dogme u koju treba vjerovati niti čovjek treba promijeniti svoje religijsko uvjerenje.

Ponavljanjem u mislima sanskrit mantre, kratke riječi ili fraze, vježbač je navodno u stanju da postigne stanje duboke opuštenosti, koja zauzvrat vodi do unutrašnjeg užitka, vitalnosti i kreativnosti.

Više od 600 nezavisnih istraživačkih studija vođenih na 215 institucija u desetinama zemalja dokumentiraju zdravstvene dobrobiti transcendentalne meditacije za brojne zdravstvene probleme, uključujući smanjenje visokog krvnog tlaka, poboljšanje stanja kod srčanih bolesti, smanjenje kolesterola, smanjenje mentalnih i fizičkih posljedica stresa, anksioznosti, depresije i neurotičnosti, poboljšanu funkciju mozga, smanjenje glavobolja i migrena, pomoć kod nesanice, te znatnu pomoć kod rješavanja od svih vrsta ovisnosti.

Osnovna tehnika je jednostavna. Svaki sljedbenik dobiva mantru, tajne rečenice ili slogove koje odgovaraju njegovoj ličnosti. Od sljedbenika se traži da meditiraju nad svojom mantrom 20 minuta, ujutro i uveče, ponavljajući neprekidno riječi sasvim tiho, ispod glasa. Redovite meditacije, tvrdi se, učinit će da se osjećaju puni energije i manje napeti.

U idućem nastavku: osnove tehnike vježbanja

Centar za meditaciju

Komentariši