Popularna nauka Popularno Vodič za dušu

Zanimljiv zaključak naučnika: tjeranje komarca rukom ima efekta

Niste jednom pomislili da su komarci strašna, bolna i počesto ne baš bezazlena napast.

S tim u vezi teško je ne zavidjeti stanovnicima Tenerifa, jedinog prostora na planeti na kojem nikako nema komaraca.

Na našu žalost, mi se s njima borimo u razdoblju čim noćna temperatura poraste iznad 15 C, pa traje sve dok ne počne padati ispod te vrijednosti. Iako obično najviše stradavaju oni koji žive pored vode, treba znati da je za stvaranje legla komaraca dovoljna i mala količina vode koja je ostala u napuštenoj limenci.

Dodajmo još vjerovanje da komarci napadaju samo noću, ali to nije istina, jer oni napadaju kad god su gladni.

Sprejevi, eterična ulja i razni električni ‘rastjerivači’ metode su borbe protiv komaraca, no najčešće je to energično mahanje rukom, čim čujemo zlokobno zujanje. Iskustvo nam kazuje da su mali, jedva vidljivi insekti vrlo brzi i otuda nam se čini da su efekti takve borbe vrlo mali.

Međutim, tjeranje komaraca rukom ipak može biti dobra metoda, čak i ako ga ne pogodimo – otkrivaju naučnici.

Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, čini se da komarci mogu zapamtiti osobu koja ih je pokušala “srediti”. Insekt zapamti miris čovjeka s kojim je imao loše iskustvo, pa ga pokušava izbjeći ako je to moguće, tvrdi studija.

Skupina istraživača predvođena biologom Jeffreyem Riffelom s univerziteta Washington u Seattleu tvrdi kako komarci ne biraju slučajno svoje žrtve, nego traže određene tipove i to su dokazali ispitivanjem u olfaktometru, stroju za mjerenje mirisa, te se pokazalo da su insekti izbjegavali već znani miris što je znak da se sjećaju neugodnog iskustva od ranije. 

Ipak, naučnici su realni i upozoravaju da je rješenje za borbu čovjeka i komaraca daleko od kraja.

“Nažalost, ne postoji način da shvatimo što tačno komarca privlači određenim osobama – ljudi su sačinjeni od jedinstvenih molekularnih koktela koji uključuju kombinaciju više od 400 kemikalija”, istaknula je jedna od koautorica istraživanja

Žrtve uboda komaraca ćemo i dalje biti, pa kad se to dogodi, evo kratke preporuke: za ublažavanje svrbeža na mjesto uboda možete utrljati bosiljak, limun, unutrašnjost kore banane, luk i sirovi krompir.

Komentariši