Vodič za dušu Životne priče

Životne ironije: velike tragedije velikih zvijezda

Roy Orbison-Marvin-Romy

Kako je samo prividna sreća velikog uspjeha! Iz našeg ugla, nas običnih ljudi, uglavnom se čini da je život uspješnih i slavnih osoba ispunjen velikom srećom. Ali – život se događa svima, sa svim izazovima, iskušenjima, pa i tragedijama.

Primjer tragičnog života slavnog američkog rock pjevača i autora Royja Orbisona pokazuje kako veliki uspjeh ne mora značiti i sreću u privatnom životu.

Orbison je bio veliki ljubitelj utrka i motocikla, a za vrijeme britanske turneje, 1965. godine, pao je s motora i slomio nogu. Za vrijeme oporavka pomirio se sa suprugom Claudette od koje se razveo godinu ranije. Ona je dijelila istu ljubav prema brzinama, pa su često vozili zajedno. Ironijom sudbine, sreća zbog pomiranja naglo je okončana tragedijom – u ljeto 1966., Caludette je poginula na motociklu.

A onda se 14. 9. 1968. dogodila najveća moguća tragedija: njegova kuća u Nashvilleu se zapalila i u požaru su poginula dva od trojice njegovih sinova, 10-godišnji Roy Junior i šestogodišnji Anthony. Najmlađega Wesleya u posljednji trenutak su spasili pjevačevi roditelji. Za vrijeme nesreće Roy Orbison je bio na turneji u Engleskoj.

Život i dalje nije mazio pjevača: težak srčani udar imao je 1977. i život mu je spašen operacijom trostrukog bajpasa naredne godine. Nažalost, deset godina kasnije, 6. 12. 1988., od novog infarkta Roy Orbison je i umro. Imao je tek 52 godine.

Htio se triput ubiti, pa ga ubio otac

Soul zvijezda Marvin Gaye se, prema biografima, najmanje tri puta htio ubiti, najprije 1969., pa deset godina kasnije uz pomoć droge, da bi 1984. to pokušao učiniti na nevjerovatno bizaran način –  iskočivši iz jurećeg auta, a što je jednako nevjerovatno, sve se okončalo samo s nekoliko modrica.

No, sada se događa životna ironija.

Samo četiri dana poslije biraznog pokušaja da se ubije, pjevač je poginuo od ruke vlastitog oca, koji ga je ustrijelio iz pištolja 1. 4. 1984. – i to dan prije Marvinovog 45. rođendana.

Kasnije se to objašnjavalo činjenicom da je Marvin Gay Senior bio svećenik koji je sina odgajao vrlo strogo, uz ekstremno moralističko učenje, u kojem je sex bio zabranjena i prljava stvar, pa je to utjecalo na pjevačev život ispunjen depresijom, ovisnošću o drogi i dojmom da ni od koga nije voljen.

Zbog te otuđenosti, ali i insinuacija o spolnoj orijentaciji, Marvin mlađi je prezimenu dodao ”e”. U početku optužen za ubojstvo prvog stupnja, Gay stariji je poslije okrivljen za ‘ubojstvo s pristankom žrtve’ nakon dijagnoze da muzičar ima tumor na mozgu i osuđen je na uvjetnu kaznu od šest godina.

Srce Romy Schneider je doslovno prepuklo

Rođena Austrijanka, Romy Scheiner je svjetsku slavu stekla nakon što je preselila u Francusku i radeći s brojnim poznatim rediteljima u svom glumačkom opusu skupila je oko 60 filmova.

No, njezin privatni život bio je sve samo ne sretan, a njega tuga i krikovi očaja su ponekada dominirali i u njenim filmskim scenama ili u spontanim javnim izjavama poput: Čini mi se kao da živim u nekoj noćnoj mori.

Ljubavni život bio joj je niz neuspjeha. Nakon rane veze i velike ljubavi sa slavnim Alainom Delonom, imala je niz drugih i često vrlo kratkih veza, koje su se završavale javno, pred publikom medija koji nisu prestajali pisati o njenom životu, bolesno uživajući u njenoj nesreći. Ni dva braka u koja je stupila nisu uspjela.

Najveću tragediju, međutim, doživjela je kada njezin 14-godišnji sin iz prvog braka poginuo penjući se preko ograde ispred očevog doma. Glumica je počela obilno piti i, premda je jedan njezin prijatelj tvrdio da je vremenom prestala – 29. 5. 1982. srce Rommy Scheinder je jednostavno stalo. Imala je 43 godine.

Komentariši